Καλός μάγος

Καλοκαιρινή προσφορά!

Αγοράστε μαζί την Παραμυθοχώρα, την Μυθολογία και τα Τερατάκια και εμείς σας κάνουμε δώρο τα έξοδα αποστολής!

Η προσφορά ισχύει μέχρι τις 31 Αυγούστου!

Ο αδελφός μου ο Νταλί

Το παρακάτω κείμενο είναι από την ομιλία του Μάνου Κρόκου στο Φεστιβάλ All About Cats 2017 όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Κατοικίδια εν δράσει» τεύχος 4

«Όταν κάποιος αγαπάει τις γάτες, είναι φίλος και σύντροφος χωρίς την ανάγκη για περαιτέρω συστάσεις».
—Mark Twain

«Η γάτα δεν προσφέρει υπηρεσίες. Η γάτα προσφέρει τον εαυτό της».
—William S. Burroughs

Η γάτα, υπό κανονικές συνθήκες, δεν είναι αγελαίο ζώο. Βρίσκεται σχεδόν πάντα σε επιφυλακή. Σε κλάσματα δευτερολέπτου μπορεί να περάσει από την απόλυτη ηρεμία σε κατάσταση επίθεσης ή φυγής. Όταν λοιπόν η γάτα σού επιτρέπει να της χαϊδέψεις τη κοιλιά χωρίς να μπει σε mode επίθεσης, αυτό σημαίνει πως η σχέση σας έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Κι έχω την τύχη να το ζήσω αυτό πολλές φορές. Με την Ψιψίνα που ήρθε κάποτε να γεννήσει στα πόδια μου την ώρα που κοιμόμουν, την ίδια Ψιψίνα που της έκανε ο γιατρός τομή με νυστέρι με μόνο αναισθητικό τη φωνή μου και το χάδι μου. Και πρόσφατα με τον αδελφό μου τον Νταλί.

Α, ναι… ακούω πολλούς και πολλές να μιλάνε για τα κατοικίδιά τους σαν να είναι οι γονείς, κι αυτά τα παιδιά τους. Από την πλευρά μου, προτιμώ να αρκούμαι στο «αδελφός» Νταλί. Είναι πιο ισότιμη σχέση, όπως αξίζει σε μια γάτα. Δεν έχω να διδάξω τίποτα στον Νταλί. Αντιθέτως, έχω να μάθω πολλά από αυτόν. Αλλά το σπουδαιότερο είναι η ισότιμη, ανιδιοτελής και χωρίς ανταλλάγματα αγάπη.

Επίσης, με τη γάτα σου μαθαίνεις να εκτιμάς περισσότερο πράγματα που έχουν αξία, να βάζεις σωστές προτεραιότητες. Κάθε μέρα έχω μια επιλογή: τον Νταλί μου ή άθικτα έπιπλα. Και κάθε μέρα διαλέγω τον Νταλί. Δεν πρόκειται να έχω ποτέ αγρατζούνιστα έπιπλα ή καναπέδες χωρίς ξέφτια, το έχω αποδεχτεί. Χαλάλι του! Αυτά που μου προσφέρει είναι πολύ πιο σημαντικά.

Ο Νταλί είναι Γάτα του Αιγαίου, έμαθα. Αυτό δεν έχει καμία σημασία, γιατί έχω φτάσει στο συμπέρασμα πως η κάθε γάτα διαφέρει τόσο από την άλλη σαν να ανήκουν σε άλλο είδος. Και αυτό το κατάλαβα όταν στο σπίτι ήρθε η ΜΚΟ. Μια αρκετά μικρόσωμη γατούλα –εξ ου και το μικιό -> ΜΚΟ–, η οποία είχε σοβαρά θέματα συμπεριφοράς. Ενώ ο Νταλί ήταν πάντα αρκετά ευγενικός, ακόμη και προστατευτικός με όσες γάτες πέρασαν από το σπίτι, η ΜΚΟ είναι επιθετική με όλα τα άλλα ζώα. Οι μόνες στιγμές που μπορώ να απολαύσω μαζί της είναι στο κρεβάτι. Γιατί όταν οι άνθρωποί της πέφτουν στο κρεβάτι, η ΜΚΟ μετατρέπεται σε μια ηδυπαθή Liz Taylor. Δυστυχώς, η επιθετικότητα της ΜΚΟ προκάλεσε σοβαρά προβλήματα υγείας στον Νταλί. Είναι κάτι που ακόμη προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε.

Τα σκυλάκια είναι υπέροχα, καμιά αντίρρηση. Δεν μπαίνω στη διαδικασία σύγκρισης γάτας και σκύλου. Απλά με στενοχωρεί πολύ το γεγονός πως οι σκύλοι προσφέρουν τόσο πολλή αγάπη ακόμη και σε ανθρώπους που δεν την αξίζουν. Η γάτα δεν θα το κάνει αυτό. Την αγάπη της πρέπει να την κερδίσεις. Και μέσα από αυτή τη πορεία γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος.

«Η γάτα είναι απόλυτα ειλικρινής συναισθηματικά: Οι άνθρωποι μπορούν να κρύψουν τα συναισθήματά τους για οποιονδήποτε λόγο, αλλά η γάτα δεν μπαίνει σε τέτοιες διαδικασίες».
—Ernest Hemingway

10ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου

Ελάτε να παίξουμε στην Ηλιούπολη

Το βιβλιοπωλείο ΣΧΟΛΙΚΟ και οι Μυθοπλάστες σας προσκαλούν σε μια πρωτότυπη παρουσίαση του επιτραπέζιου παιχνιδιού «Κάθε φορά… μια ιστορία!» Θα είναι εκεί οι δημιουργοί της σειράς Λιάνα Δενεζάκη και Μάνος Κρόκος.

Ελάτε να παίξουμε και να φτιάξουμε μια πολύχρωμη ιστορία, που θα ζωντανέψει μέσα από τη μουσική, το χορό και το θεατρικό παιχνίδι. Facepainting και δωράκια για όλα τα παιδάκια που θα πάρουν μέρος!

26 Ιουνίου, 20:00
Πλ. Εθν. Αντίστασης, Ηλιούπολη

Τα Τερατάκια στη Χαλκίδα

Η Λιάνα Δενεζάκη και ο Μάνος Κρόκος επισκέφθηκαν το 4ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας και έφτιαξαν μια πολύ  ωραία ιστορία για τη διαφορετικότητα μαζί με τους μαθητές της Δ’ τάξης με αφορμή τα Τερατάκια τους! Τα παιδιά το διασκέδασαν τόσο πολύ που αρνήθηκαν να βγουν και στο διάλειμμα και στη γυμναστική τους!

Η Μυθολογία μας στα μουσεία Ακρόπολης και Μπενάκη

Μπορείτε πλέον να προμηθευτείτε το «Κάθε φορά… μια ιστορία – Μυθολογία» (Αγγλική έκδοση) στο Μουσείο Ακρόπολης. Επίσης, μπορείτε να προμηθεύεστε και τις δύο εκδόσεις της «Μυθολογίας» (ελληνική & αγγλική) στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138.

http://www.thetoc.gr/new-life/creatives/article/muthoplastes-ftiaxnontas-paramuthia-se-kairous-krisis

Η Λιάνα Δενεζάκη και ο Μάνος Κρόκος δίνουν συνέντευξη στο theTOC

http://www.thetoc.gr/new-life/creatives/article/muthoplastes-ftiaxnontas-paramuthia-se-kairous-krisis

Στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς

Οι Μυθοπλάστες επισκέφτηκαν το 6ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων. Για δυο μέρες, ο Μάνος Κρόκος και η Λιάνα Δενεζάκη μαζί με τα παιδιά όλων των τάξεων, δημιούργησαν ιστορίες, τις έκαναν θεατρικό παιχνίδι και τις ζωγράφισαν.

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Η 2 Απριλίου καθιερώθηκε από την Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) ως Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Είναι η μέρα που γεννήθηκε ο Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.  Γιορτάστε τη διαβάζοντας ένα παραμύθι, γιατί ένα ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών, είναι ένα ταξίδι μέσα μας, μα και στον κόσμο όλο.

«Μιλάμε πολλές γλώσσες κι έχουμε ρίζες διαφορετικές
Μοιραζόμαστε όμως τις ίδιες ιστορίες».
Παγκόσμιες ιστορίες… Λαϊκά παραμύθια
Είναι η ίδια ιστορία που μας έχουν πει
Με διαφορετικά χρώματα
Δεν αλλάζει όμως ποτέ
Αρχή…
Πλοκή…
Και τέλος…
Είναι η ίδια ιστορία που ξέρουμε όλοι και την αγαπάμε την ακούσαμε όλοι
Σε διαφορετικές εκδοχές, με διαφορετικές φωνές
Αλλά είναι πάντα η ίδια
Υπάρχει ένας ήρωας… μια πριγκίπισσα… ένας κακός
Δεν έχει σημασία η γλώσσα
Τα ονόματα
Ή τα πρόσωπα
Είναι πάντα η αίδια
Αρχή
Πλοκή
Και τέλος
Πάντα εκτός ο ήρωας, εκείνη η πριγκίπισσα, εκείνος ο κακός
Αναλλοίωτοι από αιώνες
Μας κρατούν συντροφιά
Μας ψιθυρίζουν στα όνειρά μας
Μας νανουρίζουν το βράδυ
Οι φωνές τους έχουν σβήσει από καιρό
Αλλά ζουν για πάντα στην καρδιά μας
Γιατί μας φέρνουν κοντά σε μια χώρα μυστηρίου και φαντασίας
Κι έτσι οι διάφοροι πολιτισμοί ενώνονται όλοι σε
Μια ιστορία

Marwa Al Agroubi (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα)
Μετάφραση: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου

2ο Νηπιαγωγείο Νέας Σμύρνης

Μερικά δώρα είναι τόσο πολύτιμα που δεν αγοράζονται ούτε με όλο το χρυσάφι του κόσμου. Ένα τέτοιο λάβαμε κι εμείς από την αγαπημένη μας Εύη Τσιτιρίδου και το 2ο Νηπιαγωγείο Ν. Σμύρνης.