Μπίλη Ρήγα Κωνσταντάρα, Dr. Psych., Dipl. Pädag.

Δημιουργικό, ονειρο-φανταστικό οδηγεί τα παιδιά να φτιάξουν τη δική τους ιστορία με τον καλό, το βοηθό, τον κακό, έναν σκοπό, μια έκβαση. Μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος που οργανώνει την σκέψη των μικρών μας, δομεί τη συνέχειά της και απογειώνει κυριολεκτικά την ήδη κεντρισμένη φαντασία τους. Πολύ καλό οπτικοποιημένο υλικό που σαν εκπαιδευτικό μέσο συμβάλλει στη σύνδεση εικόνας και αφηρημένου αφηγηματικού λόγου, σημαντικότατη σύνδεση για τη συγκεκριμένη ηλικία.
Ο λόγος των παιδιών εμπλουτίζεται, η σκέψη τους ελίσσεται και εξελίσσεται, εναλλακτικές ιδέες γεννιούνται αβίαστα !
Πολύτιμο εργαλείο για το σχολείο μας καθώς οι πολλαπλές ευφυίες καλλιεργούνται με τα ποικίλα ερεθίσματα που η διαδικασία του «Κάθε φορά… μια ιστορία!» προσφέρει.

Μπίλη Ρήγα Κωνσταντάρα, Dr. Psych., Dipl. Pädag.Ιδιοκτήτρια - Διαδραδραστικό Ευρωπαϊκό ΣχολείοΤο site του ΔΕΣ
Μαριτίνα Κονταράτου

Πρόκειται για ένα παιχνίδι με κάρτες που όταν έπεσε για πρώτη φορά στα χέρια μας, νιώσαμε πως είναι ιδανικό για παιδιά που έχουν μαθησιακές δυσκολίες και που αντιμετωπίζουν προβλήματα έκφρασης (σχηματισμός προτάσεων, έκφραση σκέψεων, περιγραφή γεγονότων, ροή λόγου). Έτσι, σκεφτήκαμε να προμηθεύσουμε τους λογοθεραπευτές μας με ένα τέτοιο παιχνίδι και το προτείναμε στους γονείς να το παίξουν κι εκείνοι, μαζί με τα παιδιά τους.

Μαριτίνα ΚονταράτουΘεατρολόγος και θεωρητικός τέχνης. Είναι Υπεύθυνη Πολιτιστικών Προγραμμάτων της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑΤο site της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ
Νατάσα Θεμελή

Φέτος στην Α” δημοτικού η συνεργασία μας με την κυρία Δενεζάκη είχε μια διαφορετική  και απρόσμενη αφετηρία αλλά και κατάληξη! Οι μικροί μαθητές μας δημιούργησαν από την αρχή μια δική τους ιστορία με ερεθίσματα που άντλησαν από τις κάρτες «Κάθε φορά… μια ιστορία!» τις οποίες έχει εικονογραφήσει.

Το εκπαιδευτικό αυτό υλικό σε πρώτο επίπεδο αναπαριστά εικόνες με φιγούρες και αντικείμενα πιθανόν άσχετα μεταξύ τους. Σε δεύτερο επίπεδο αφήνει τους μαθητές να εμπλακούν  -μέσα από την τυχαία κάθε φορά επιλογή μιας κάρτας- σε μια διαδικασία ακολουθίας και σύνδεσης του τυχαίου που ξεπηδά μπροστά στα μάτια τους ενεργοποιώντας τη δημιουργική τους φαντασία.

Ένας ευχάριστος και παιγνιώδης τρόπος ανακάλυψης αλλά και ανάδυσης της λογοτεχνικής ανησυχίας αλλά και της απίστευτης συνειρμικής ικανότητας και ευρηματικότητας των μικρών μας μαθητών!

Νατάσα ΘεμελήΔασκάλα Α’ τάξης στο Ιδιωτικό Δημοτικό ΔΕΛΑΣΑΛhttp://www.saintpaul-delasalle.gr
Πηνελόπη Κοπανά

Eυρηματικό, δημιουργικό, αστείο, διασκεδάζει και καλλιεργεί τη φαντασία!

Πηνελόπη ΚοπανάΔασκάλα-7ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς «Οδυσσέας Ελύτης»
Τζορτζίνα Δημοπούλου

Οι ιστορίες γίνονται παιχνίδι, το παιχνίδι χαρά. Με τις ιστορίες μας ταξιδεύουμε σε κόσμους φανταστικούς κρατώντας τις κάρτες του ουράνιου τόξου στα χέρια μας.

Τζορτζίνα ΔημοπούλουΔασκάλα-7ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς «Οδυσσέας Ελύτης»
Πλεξίδα Νίκη - Κουτσογιάννη Γεωργία

Οι κάρτες δημιουργικής αφήγησης ζωντάνεψαν στο Νηπιαγωγείο μας την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014 που είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε τη Λιάνα.

Τα παιδιά βλέποντας τις εικόνες καλλιεργούν τη φαντασία τους και τον προφορικό τους  λόγο. Συμμετέχουν ακόμη και παιδιά που δύσκολα εκφράζονται χωρίς ερέθισμα. Η εικονογράφηση με τα θετικά στοιχεία που ανακαλύπτουν τα παιδιά καθώς και ο συνδυασμός των εικόνων, δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας με αίσιο τέλος.

Τα παιδιά γοητεύτηκαν και από τις κάρτες δημιουργικής αφήγησης και από την παρουσία της  Λιάνας.

Πλεξίδα Νίκη - Κουτσογιάννη ΓεωργίαΝηπιαγωγοί στο 4ο Νηπιαγωγείο Ηλιούπολης
Ξένια Ουσάκοβα

«Κάθε φορά… μια ιστορία», όνομα και πράγμα! Όμορφες εικόνες, ιδανική θεματολογία για τις αντίστοιχες ηλικίες, ευρηματική δομή. Είμαι λογοθεραπεύτρια και το χρησιμοποιώ πολύ στις συνεδρίες με τα πιτσιρικάκια μου με διάφορους τρόπους και σε διάφορες διαταραχές. Οι εικόνες είναι πολύ όμορφες και καλοσχεδιασμένες, ενισχύουν τη φαντασία και τον λόγο. Τα παιδιά απολαμβάνουν να επιλέγουν τους χαρακτήρες και να δημιουργούν τις δικές τους ιστορίες. Το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους όσοι έρχονται σε επαφή με τα παιδιά ακριβώς επειδή δεν έχουν κανέναν περιορισμό στον τρόπο χρήσης και προάγουν τον αφηγηματικό λόγο.

http://logo-therapist.blogspot.gr

Ξένια ΟυσάκοβαΛογοθεραπεύτρια

Πείτε μας κι εσείς την γνώμη σας για τις κάρτες δημιουργικής αφήγησης «Κάθε φορά… μια ιστορία!»

Πείτε μας την γνώμη σας!